Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μα πώς γίνεται?....

"Πώς το κάνει?... Κι εγώ θέλω να συνδυάσω πράγματα και χρώματα στον χώρο μου αλλά δεν ξέρω πώς!..." Κάτι μου λέει πως αρκετές φορές το σκέφτηκες αυτό βλέποντας διάφορους χώρους που σου άρεσαν πολύ.  Δεν λέω ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας (μπρίκια κολλάμε?...) αλλά δύο τρία πραγματάκια μπορώ να σου πω, να σε κατατοπίσω!

Και ακολουθούν mix & match  καταστάσεις, μιας και αυτές είναι που κατά τη γνώμη μου σε μπερδεύουν και σε παιδεύουν. Το "όλο ασορτί", θες δεν θες, κάποια στιγμή θα το πετύχεις, αλλά δεν έχει και πολύ πλάκα εδώ που τα λέμε. Θέλει ο χώρος σου την τσαχπινιά του!


Βλέπεις εδώ λοιπόν ότι οι καλοί designers που έφτιαξαν αυτούς τους χώρους δεν κόλλησαν σε ίδια υλικά,  έβαλαν ποικιλία στις υφές

Σου αρέσει το ξύλο? Μη μένεις σε μια του απόχρωση μόνο. Όπως και στα δύο παραδείγματα, κάθε τι ξύλινο έχει και διαφορετικό χρώμα, με τα μεγάλα κομμάτια σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις και τα μικρά έπιπλα να δίνουν μια σκούρη νότα.

Ύφασμα και ποικιλίας συνέχεια. Συνδύασε μοτίβα. Στον πρώτο καναπέ, δες πώς έχουν χρησιμοποιηθεί ριγέ λεπτομέρειες σε συνδυασμό με ήπια μονόχρωμα υφάσματα. Και splash! πάνω στην μονοχρωμία ένα έντονο μπλε ριχτάρι. Πάνω στην πολυθρόνα, η έντονη αντίθεση βγαίνει από το τιρκουάζ μαξιλάρι, παρόμοιας απόχρωσης με τον τοίχο. 

Ισορροπία σε όλα. Όπως πρέπει να προσέξεις, και στα δύο παραδείγματα υπάρχει κάπου μια συμμετρία. Στο πρώτο παράδειγμα η συμμετρία βγαίνει μέσα από τις απλίκες του τζακιού, και τα έντονα χρώματα διασκορπίζονται στον χώρο. Δεξί έντονο χρώμα : το μπλε ριχτάρι. Αριστερό έντονο : τιρκουάζ μαξιλάρι. Κεντρικό έντονο : τιρκουάζ τοίχος με φουξ λουλούδια στο βάζο.

Στην δεύτερη φωτογραφία ο χώρος είναι απόλυτα συμμετρικός. Οι πινελιές ζωντάνιας είναι τα λουλούδια δεξιά και αριστερά ενώ στο κέντρο το ροζ ριχτάρι μας τραβάει το μάτι. Το όλο λευκό background οριοθετείται πολύ όμροφα από τα ψάθινα ρομάν που περιβάλλουν την εικόνα μας σαν μια όμορφη κορνίζα!


Όπως κατάλαβες, σε κάθε χώρο που βλέπεις και σου αρέσει, ψάξε λίγο πιο βαθιά για τις λεπτομέρειές του. Χώρισέ τον σε κομμάτια και ξεκίνα να καταγράφεις τις ιδιαιτερότητές του. Έντονο χρώμα εδώ, διαφορετική υφή εκεί... Για να βγει κάτι ολοκληρωμένο και να το χαρείς, θέλει μελέτη το πράγμα!

4 σχόλια:

STARDUST είπε...

Αχ πως με παιδεύει κι εμένα αυτό το θέμα με τα χρώματα! Θέλω να τολμήσω και να ξεφύγω από το τετρημένο και το ασφαλές και μετά κάτι δεν μου κολλάει στο αποτέλεσμα! Π.χ. πήρα έναν πίνακα ο οποίος στοίχιζε αρκετά και μετά το μετάνιωσα! Εβαλα μαξιλαράκια που από ότι πιστεύω ταιριάζουν με το υπόλοιπο του σαλονιού αλλά τώρα φαίνεται παράταιρη η μπερζέρα μου... και θα μπορούσα να συνεχίσω την λίστα!

ikaxela είπε...

Καλημέρα η γνωριμία μας έγινε μιας και είμαι εδώ και λίγες μέρες αναγνώστρια της κυρίας "Προφανώς θα αδυνατίσω" και πέρασα για τη χειραψία. Θα τα λέμε, χαιρετώ, Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια! Και σήμερα διαβάζουμε και βλέπουμε ομορφιές, όπως πάντα. Είμαστε χαρούμενοι που παίρνουμε ιδέες και βάζουμε όμορφες πινελιές στους χώρους μας . Σε ευχαριστούμε Σοφία.

Sofia Nikopoulou είπε...

Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά λόγια! Καλώς μας ήρθες ikaxela! Olga το ξέρω ότι είναι πονεμένη ιστορία αυτή, γι'αυτό προσπάθησα να κάνω μια αρχή με μερικές συμβουλές. Θα ακολουθήσουν κι άλλες!