Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Φως & φόρμα...

Για να αναδειχθεί πλήρως ένας χώρος, χρειάζεται την άποψη ενός ειδικού και το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα ακούσετε από έναν διακοσμητή ή αρχιτέκτονα (και που θα ακούγατε και από ‘μένα αν συνεργαζόμασταν!...) είναι οι γυψοσανίδες και ο φωτισμός!.. Οι κατασκευές από γυψοσανίδα στις οροφές, λόγου χάρη, σε συνδυασμό με τον φωτισμό, δίνουν ένα πολύ προσεγμένο αποτέλεσμα, καθώς μπορούν να τονίσουν κάποια σημεία του χώρου αλλά και να τον διαχωρίσουν νοητά, χωρίς να χρειαστεί τοιχοποιία ή κάποια άλλη διαχωριστική κατασκευή.



Πολλές φορές θα έχει τύχει να δείτε σε κάποιο σπίτι ή σε περιοδικά, την περιμετρική κατασκευή με χωνευτά σποτάκια στην οροφή. Αυτή είναι μια πρώτη και η πιο διαδεδομένη λύση όσον αφορά τις γυψοσανίδες οροφής. Και αυτό γιατί ο περιμετρικός φωτισμός , όπως ανέφερα και σε άλλο post μου, μεγαλώνει τον χώρο!.. Κρατήστε ένα ωραίο και μεγάλο φωτιστικό μόνο πάνω από την τραπεζαρία π.χ. ή γενικότερα πάνω από έναν συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού και ένα συνεχεία, εφόσον συνεργάζεστε με κάποιον διακοσμητή, αφήστε τον να φωτίσει περιμετρικά τον χώρο με τέτοιου τύπου κατασκευές. Οι οποίες φυσικά μπορούν να είναι πολύ πιο όμορφες και περίτεχνες από ένα απλό «κούτελο» 15 πόντων. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, η γυψοσανίδα και ο κρυφός φωτισμός μπορούν να πάρουν άπειρες μορφές και να αναδείξουν τον χώρο και τα υλικά του.




Απαραίτητη προϋπόθεση πάντα -και το τονίζω – να απευθυνθείτε σε κάποιον διακοσμητή. Και αυτό γιατί πρόκειται για σταθερές κατασκευές που γίνονται μια φορά και είναι δαπανηρό και χρονοβόρο να αντικατασταθούν και καλό θα είναι να γίνουν σωστά. Ένα χρώμα στον τοίχο ή ένα έπιπλο μπορεί να αλλάξει πολύ πιο εύκολα από τις κατασκευές αυτές. Ο διακοσμητής γνωρίζει τις ανάγκες του χώρου και επιπλέον μπορεί να σας προτείνει λύσεις ξεχωριστές και ιδιαίτερες και όχι απαραίτητα κάτι που έχετε ξαναδεί!...
Εμπιστευθείτε μας ως ειδικούς γιατί σίγουρα κάποια πράγματα τα γνωρίζουμε καλά, όπως και εσείς με τη σειρά σας γνωρίζετε καλύτερα το αντικείμενο της δουλειάς σας!..

2 σχόλια:

faraona είπε...

Πολυ σπουδαίο το θέμα του φωτισμού σ ενα σπίτι!Συμφωνω μαζί σου οτι πραγματικα σ ενα δικό μας σπίτι που το φτιάχνουμε με μερακι χρειαζεται η συμβουλη του ειδικου.
πολλα φιλια απο την Κερκυρα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου. thanks ;-)