Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Stretch space!..

Μεγαλώστε μικρούς χώρους με οπτικά τρικ και κατάλληλες χρωματικές και διαρρυθμιστικές επιλογές!..
Στην ελληνική πραγματικότητα είναι γεγονός ό, τι η πλειοψηφία τον σπιτιών διαθέτει σχετικά μικρούς χώρους, τόσο όσον αφορά το καθιστικό όσο και τα υπνοδωμάτια (ας όψεται το εργολαβικό κέρδος, δωμάτιο να’ναι κι όπως να’ναι…) Υπάρχουν τρόποι όμως να κάνουμε ένα μικρό χώρο να δείξει μεγαλύτερος, πιο ευάερος και ευχάριστος. Πολλά παίζουν ρόλο, αλλά όλα διέπονται από κάποιες βασικές αρχές. Λίγες μικρές συμβουλές ακολουθούν παρακάτω…
• Όχι στην μονοτονία!
Σε ένα μικρό δωμάτιο επιλέξτε διχρωμία στους τοίχους, αποφεύγοντας όμως τα έντονα χρώματα. Βάφοντας ομοιόχρωμους τους αντικριστούς τοίχους δίνετε αυτόματα μήκος στον χώρο. Π.χ. ονομάζοντας τις πλευρές του δωματίου στη σειρά Α, Β, Γ και Δ, μπορούν οι τοίχοι Α και Γ να βαφούν σε ένα πολύ ανοιχτό χρώμα και οι τοίχοι Β και Δ σε ένα πιο σκούρο, της ίδια απόχρωσης. Αμέσως ο χώρος αποκτά προοπτική!..
• Δώστε πλάτος!
Σε μακρόστενα δωμάτια, οι στενοί τοίχοι μπορούν να δείξουν πιο πλατείς αν πάνω τους ακουμπήσουμε μακρόστενα έπιπλα. Π.χ. ένα επίμηκες βιδωτό ράφι τοίχου, μήκους όσο και ο τοίχος ή λίγο λιγότερο. Όπως επίσης ανάλογου σχήματος μπουφέδες, χαμηλά καθίσματα και αποθηκευτικά έπιπλα μπορούν να δώσουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο δίνετε μήκος στον μικρό τοίχο. Γενικά αποφύγετε ογκώδη έπιπλα και σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε έπιπλα που καταλαμβάνουν όλο τον τοίχο, πχ μεγάλες ντουλάπες, αποθηκευτικά συστήματα κλπ. Σε έναν τέτοιο χώρο επίσης θα βοηθούσαν μεγάλοι καθρέφτες στους μακρείς τοίχους. Αυτό δημιουργεί μια ψευδαίσθηση διαπλάτυνσης του χώρου.
• Όχι στα ογκώδη έπιπλα!
Αν πρόκειται για τον χώρο του σαλονιού, προτιμήστε γενικά όχι πολύ ογκώδη έπιπλα. Πχ είναι καλύτερα να αποφύγετε ένα μεγάλο γωνιακό καναπέ, γιατί οπτικά καταλαμβάνει πολύ χώρο. Προτιμήστε έναν καναπέ σε στάνταρ πλάτος 90cm και αν έχετε ανάγκη από επιπλέον καθίσματα, επιλέξτε πολυθρόνες, ένα ανάκλιντρο (αν ταιριάζει με το στυλ του χώρου) και γενικά μικροέπιπλα που όχι μόνο θα αφήσουν τον χώρο να αναπνεύσει αλλά θα δώσουν και ένα ξεχωριστό ύφος.
• Αφήστε το φως να μπει!
Σε μικρούς χώρους καλά θα κάνετε να επιλέξετε ανοιχτόχρωμες και όχι πολύ βαριές κουρτίνες, ώστε το φως να περνάει και να διαχέεται στον χώρο. Ένα μικρό δωμάτιο δείχνει μεγαλύτερο και πολύ πιο ευχάριστο, όταν είναι επαρκώς φωτισμένο. Γι ’αυτό μια επιπλέον λύση είναι να τοποθετήσετε, αν έχετε την δυνατότητα, φωτιστικά στις γωνίες του χώρου, είτε αυτά είναι λάμπες δαπέδου, είτε λαμπατέρ πάνω σε κάποιο βοηθητικό τραπέζι. Μην αρκεστείτε απλά σε ένα φωτιστικό στο ταβάνι. Ο φωτισμός στις γωνίες δίνει άλλη προοπτική στον χώρο και επιπλέον είναι ένας τρόπος να τονίσετε κάποιες όμορφες γωνιές του.
• Ριγέ κατάσταση!
Σε τοίχους επίσης που θέλετε να δώσετε μήκος ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε ταπετσαρίες με οριζόντιες ρίγες ή και να τις βάψετε μόνοι σας απευθείας στον τοίχο με την εύκολη μέθοδο της χαρτοταινίας. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε σε αυτό τον τοίχο λιτή ή και καθόλου επίπλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: